Om den här bloggen

Min förhoppning med den här bloggen är att inspirera fler att välja gröna alternativ på matbordet oftare och att locka fler att börja odla sin egen mat.


Några fakta om köttkonsumtion (DN, 29 jan 2012,
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/for-mycket-kott-bakom-manga-fall-av-cance
r):

Människor äter alltmer kött. Samtidigt hopar sig bevisen för att kött och
charkuteriprodukter orsakar cancer och andra sjukdomar.

Enligt den senaste statistiken äter en genomsnittlig svensk ungefär 85 kilo
kött om året - eller 1,6 kilo i veckan. För sextio år sedan åt vi mindre än
ett kilo i veckan.

Köttkonsumtionen i världen har fördubblats de senaste 50 åren - från ungefär
20 kilo per år till över 40 kilo per person och år, enligt statistik från
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

Det finns ett massivt vetenskapligt stöd för att charkuterier och rött kött
höjer risken för tjock- och ändtarmscancer. Riskökningen varierar något
mellan olika studier, men verkar ligga någonstans runt 30 procent för varje
daglig portion.


Jag som skriver den här bloggen är inte vegetarian. Jag äter gärna kött då
och då, men försöker som många i det här landet att få tag i ekologiskt
producerade råvaror. Vi köper gärna nötkött från vännerna som bedriver
ekologisk uppfödning av den gamla svenska nötrasen rödkullor, eller älgkött
om vi lyckas komma över det. Vi har också egna får på gården som vi slaktar
och äter.
Som köttätare har jag förståelse för att många inte vill avstå från kött,
och tycker givetvis att det är positivt att allt fler väljer ekologiskt. Problemet är att vi äter
för mycket kött! Att det kan leda till cancer är bara en av många negativa
följder. I mina ögon är djurens lidande under de långa, stressande
transporterna till slakteriet minst lika illa, för att inte tala om
miljöeffekterna av den energikrävande köttproduktionen. (Föder man upp djur
själv inser man hur mycket föda som går åt för att producera kött!)
I DN:s artikel nämns det ökade välståndet och den industrialiserade
köttproduktionen som två orsaker till det ökade köttätandet, men jag tror
att det finns andra bidragande orsaker också. Den ena är bekvämlighet: många
kötträtter upplevs som enkla att tillaga, till exempel korv, köttbullar och
köttfärsbaserade rätter. Den andra är okunskap om alla de möjligheter som
finns med grönsaker. I stressvardagen bär det emot att lägga ner en hög med
rotsaker i varukorgen i stället för en påse färdiga köttbullar.

Min tanke med den här bloggen är att visa inspirerande bilder på god mat
utan kött, med förhoppningen att fler väljer gröna alternativ på matbordet.
I min familj äter vi ofta vegetariskt, fast vi kanske inte alltid tänker på
det. Eftersom vi inte är vegetarianer har vi inte bekantat oss närmare med
Quorn och liknande produkter som förstås är viktiga ur näringssynpunkt om
man inte äter kött. Vi äter helt enkelt grönsaker av alla slag och i alla
former. Och det finns ju så mycket gott! Våra bästa vegetariska rätter har
vi inte hittat i vegokokböcker utan i kokböcker som innehåller mängder av
kötträtter och däremellan fantastiska vegetariska recept. Ett exempel är Det
italienska köket (ICA-förlaget), som varvar mindre frestande inälvsmat av
alla slag med ljuvliga gröna huvudrätter och tillbehör. Bästa inspiratören
är dock Jamie Oliver. Har säkert sex eller sju kokböcker av honom nu, där
jag hittat många vardagsfavoriter och mer festliga gröna rätter. Numera har
han ju egna odlingar, och det verkar vara ungefär samma typer av grönsaker
som funkar i Storbritannien som i mitt grönsaksland i södra Norrland.
Gröna bloggen blir sannolikt en blandning av matbilder och bilder från min
trädgård. Och kanske lite andra gröna tankar emellanåt.

Vi ses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar