måndag 24 september 2012
2 x gnocchi
Det har hänt att jag har gjort egen gnocchi när vi haft för mycket potatis, det är egentligen godast. Den blir liksom mjukare och mer smakrik. Men de man kan köpa i lite mer välsorterade livsmedelsaffärer är helt OK och håller sig länge i kylen eftersom de är vakuumpackade. Inte så dyra heller med tanke på hur extremt mättande de är. Vi brukar äta med en enkel tomatsås eller som på bilderna med antingen hemgjord pesto eller med en puttanesca-sås. Dvs med burktomater, kapris, sardeller, oliver, oregano, vitlök och chili.
söndag 23 september 2012
Soppa på jordärtskockor
Av alla släta rotsakssoppor är nog det här ändå den bästa: jordärtskockssoppa med hyvlad parmesan i. Görs på samma sätt som liknande soppor, dvs man kokar skockorna i buljong (och gärna lite vitt vin), mixar, tillsätter grädde, salt och peppar. Otroligt att så oansenliga knölar kan smaka så gott. Nästa år ska jag banne mig göra soppa på egna!
Knallgul morotssoppa
Så fort höstkylan kommer blir åtminstone jag sugen på soppor, och gärna släta rotsakssoppor. Provade det här receptet häromdagen, jättegott och dessutom en väldigt fin soppa att ställa på bordet: http://www.tasteline.com/recept/kramig_morotssoppa_med_rosmarin
torsdag 20 september 2012
Risotto på butternut squash
Ännu en risotto att foga till listan över vegetariska rätter. Men risotto kan man ju som bekant göra på lite allt möjligt och det här var en av de godare varianterna tyckte jag. Squashtärningarna (som ugnsbakats i förväg) gjorde rätten mindre stabbig och liksom saftigare.
onsdag 19 september 2012
Pasta med kikärter
Det här var inte så konstigt som det kanske låter. Ett recept från Jamie Olivers italienska kokbok där man använder någon mindre typ av pasta och gör ett mellanting av soppa och gryta. Pasta e ceci tror jag det hette på italienska. Vi hade pastamuttrar. Smaksättningen är stjälkselleri, lök, vitlök, färsk rosmarin och basilika. I receptet är det kycklingfond men grönsaksfond funkar säkert också bra. Halva familjen gjorde tummen upp och halva ned, jag tyckte det var en höjdare faktiskt. Nybakt bröd till gjorde susen, liksom olivoljan som man ringlar ovanpå soppan sist av allt.
tisdag 18 september 2012
Lingondricka i stora mängder
Näst efter äppelmust måste väl lingondricka vara den godaste måltidsdrycken? Smakar så mycket skog. Och färgen... Kan göra och dricka hur mycket som helst så det är bara att plocka så länge det finns bär. Betydligt enklare att göra eftersom man helt slipper koka (som med saft), och kan man frysa in den ospädda saften slipper man koka flaskorna också. Följer bara ett enkelt recept i Vår Kokbok. Igår ställde jag över 10L i frysen men känner ändå att jag måste göra minst lika mycket till. Bara att plocka vidare!
Stekt majrova i skivor
Det är bara att erkänna: jag hade aldrig ätit majrova förrän nu! Den är ju inte så jättevanlig i affärerna så det är kanske inte så konstigt, men med tanke på den goda smaken borde man ha provat tidigare. Mild men betydligt mer distinkt än många andra rotsaker. Rik på fibrer men fattigare på kolhydrater. Vi åt den som tillbehör, stekt i skivor med salt och hackad gräslök. Krispig och smakrik. Så här ser den ut före tillagning: http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Majrova
söndag 16 september 2012
Plommonmarmelad på enklaste vis
Om höstarna blir jag liksom manisk. Kan till exempel bara inte se plommonen falla till marken när de mognat. Bara måste ta tillvara. Brukar göra plommonmarmelad med den nya formidabla produkten pektinsocker. Lyckas alltid. Följer receptet på paketet men struntar i att ta ur kärnorna innan kokningen. Faktiskt enklare att fiska upp dem ur grytan när plommonen kokat sönder och kärnorna flyter upp. När jag inte orkar koka mer fryser jag in hela plommon att ha i pajer längre fram.
Nu fattas bara tomaterna!
Har ju glömt lägga ut bilder på det helt färdiga växthuset! Bevattningsanläggning + vatten och el får vänta till våren, men annars är det faktiskt klart med odlingslådor, matplats, planteringsbord, värmekamin, hängrännor och hela kånkarången! Nu fattas bara tomater och allt annat som ska få växa där efter vintern. Känns lite tomt nu, men snart snart!
(Klicka på rubriken Växthusbygge om du vill se bygget från början till slut.)
(Klicka på rubriken Växthusbygge om du vill se bygget från början till slut.)
Grön pesto
När trädgårdssäsongen går mot sitt slut brukar jag göra en stor sats pesto på den persilja som är kvar. Helt traditionell med vitlök, pinjenötter, olivolja, salt, peppar, parmesan och så persilja. Den äter vi sedan till lite allt möjligt, igår på pizzan, idag till pasta.
lördag 15 september 2012
Svamppizza och päronpizza
Ikväll provade vi några nya pizzarecept som visade sig vara riktiga höjdare. En pizza med olivolja, smörstekt svamp (kantareller, smörsopp, aspsopp och karljohan), rosmarin, parmesan och mozzarella och en med tunt skivade päron, rosmarin, valnötter och prästost. Det sista receptet var från senaste numret av Lantliv och rekommenderades som ett drinktilltugg, men vi åt den som en efterrättspizza istället. Mmmmmm.
Spaghetti med spenat, mascarpone och parmesan
Den här pastarätten finns i kokboken Middag med Jamie och innehåller bl.a. spenat, muskot, vitlök, mascarpone, parmesan och grädde. Den blir säkert supergod med bara grädde också men med mascarpone blev den ljuvlig. Hyggligt barnvänlig dessutom. Spara pastavatten att spä med så att det blir mycket sås.
fredag 14 september 2012
Godaste drinktilltugget
Skippa chipsen och alla köpesnacks - det absolut godaste drinktilltugget är salviablad som frästs i brynt smör och lite olivolja. Låt dem bli knapriga och rinna av på papper.
Nästa år måste jag ha en jätteplanta!
Nästa år måste jag ha en jätteplanta!
söndag 9 september 2012
Rårörda lingon
Sedan vi började göra rårörda lingon ser jag inte längre någon anledning att göra sylt. Så mycket godare med rårörda ju! 6 dl socker till 1 kg bär. Mosa en del av bären först så det saftar sig, sen är det bara att röra tills sockret löst upp sig och frysa in.
Äppelkaka på egna
Äppelkaka med kanel blir man ju alltid sugen på om hösten, och själv tycker jag att det smakar lite extra gott när den gjorts på egna äpplen. Just känslan av att bara gå ut och plocka ur skafferiet nere i trädgården. Igår gjorde jag en på sommaräpplen. Vårt bästa träd med vinterfrukt är sådär fullt av frukt som det är vartannat år, men den tycks ha avstannat i tillväxten. Kan det vara kylan? Vore intressant att höra hur det ser ut i träden för er andra efter den kalla sommaren. Får vi någon must?
lördag 8 september 2012
Potatis för hela slanten
I år har vi haft turen att lyckas med potatisen, bara enstaka maskhål och nästan ingen skorv. Satte två sorter, Rocket och King Edward. Eftersom vår källare fungerar dåligt blir det som vanligt till att äta så mycket som möjligt så länge den håller sig fin. Något år gjorde jag en lista på alla tänkbara tillagningssätt. Typ kokt potatis, stekt potatis, potatismos, rotmos, stuvad potatis, potatisbullar, rårakor, gnocchi, potatiscurry, klyftpotatis, friterad som pommes, potatissallad, grillad med örter... Osv. Men ikväll blev det rösti med lite muskot på.
fredag 7 september 2012
Rödbetsrosa coleslaw
Såhär års när rotsaker och kål är billigt och träden dignar av äpplen är det perfekt med coleslaw. Den här (som P lagade) innehöll vitkål, rödbetor, morötter, äpplen, schalottenlök och en dressing på Hellmans mayo, olivolja, yoghurt, citron, salt, peppar och färska örter.
Färskost med örter
Har man så bara en liten plätt jord att odla på bör man stoppa ned några örtkryddor i jorden. Så användbara till så mycket och så mycket godare än torkade på burk. På hösten kan man skörda och torka eller frysa in åtminstone vissa sorter, men så här års plockar jag fortfarande färska. I den här färskosten på fil och gräddfil langade jag i finhackad oregano, gräslök, mynta, persilja, vitlök och lite salt. Man tager vad man haver, det mesta blir gott på lite nybakt bröd.
söndag 2 september 2012
Årets nykomling
Jag brukar vara rätt dålig på att prova nya grödor men idag har jag skördat av årets nykomling i trädgården, vaxbönan Beurre de Rocquencourt. Vet inte så mycket om hur man bäst tillagar just vaxbönor, men lite smält smör över kan väl aldrig bli fel? Andra tips mottages tacksamt!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)